Toverland-directrice verwelkomt Dwervel-volkje

Toverland-directeur Caroline Maessen - Foto: Adri van Esch
De Dwervels zijn aaibaar, sympathiek, eigenzinnig, vrolijk en zelfstandig. Zo karakteriseert Toverland-directrice Caroline Maessen het volkje dat in haar park kwam wonen. Ze verwelkomde de nieuwe bewoners allerhartelijkst in hun eigen groene oase. 

Met open armen zijn ze ontvangen: de goedgeluimde Dwervels, grappige wezentjes van ongeveer een meter hoog. Voor het fabelachtige volkje liet directrice Caroline Maessen in haar land een heel eigen vallei aanleggen. Vier hectare groot liefst, waar sierlijke vijvers worden omzoomd door imponerende rotspartijen en weggetjes en pleintjes zijn afgezet met tienduizenden nieuwe planten. De groene oase kreeg de naam Magische Vallei en het land waar Maessen de scepter zwaait is Toverland in Sevenum. 

Watercaroussel Tolly Molly in Toverland - Foto: Adri van Esch
Djengu en Molly zijn de leiders van het Dwervel-volkje. Djengu is de oude, wijze opper-Dwervel die de magische bron betovert en zo zorgt voor leven in de vallei. Met haar schelpenhoorn weet het Dwervel-vrouwtje Molly mythische waterwezens in een betoverende trans te brengen. Met bezoekers op hun rug varen de draakachtige sprookjesbeesten golvend rondjes in watercarrousel Tolly Molly. En de bron van de opper-Dwervel geeft water aan Djengu River, een kolkende rivier van bijna een halve kilometer waarover bezoekers in bootjes een fascinerende en soms wat natte reis maken. De golven in deze woeste stroom spatten hoog op tegen de rotsen, aan alle kanten klateren watervallen met donderend geweld naar beneden en in de paadjes in de vallei ontspruiten her en der spontaan bronnen. In dit waterrijke en vruchtbare gebied in het Limburgse land moet de natuur ongetwijfeld goed gedijen. En dat gaat zeker gebeuren, verzekert Toverland’s hofhovenier Ruud Moors ons. Want de bomen, struiken, planten en bloemen mogen er nu dan nog wat bladloos uitzien – “Door het weer van de laatste maanden loopt de natuur bijna vier weken achter” – over een paar weken is het valleigebied één grote natuurlijke oase. “Dan mag de naam veranderd worden van Magische Vallei in Groene Vallei”, gniffelt Moors.

Wilde rivier Djengu River in Toverland - Foto: Adri van Esch
In het ruim bemeten uitbreidingsgebied van het attractiepark in Sevenum zijn tussen de nieuwe attracties vele duizenden planten en bloemen gezet. Ruud Moors somt op: “65.000 vaste planten, waaronder klim- en hangplanten, en honderd nieuwe bomen, variërend in grootte van twee tot vijftien meter. Voor de aanleg van de vallei hebben we ook wat bomen moeten kappen, maar die zijn gecompenseerd met jonge bomen in de vallei en in de rest van Toverland.”

Draaiende achtbaan Dwervelwind - Foto: Toverland
De nieuwe Magische Vallei is niet alleen een oase van groen en een gebied waar het heerlijk toeven is – met watervallen waarvan de grootste negen meter hoog en 25 meter breed is – het is ook de thuishaven van liefst acht nieuwe attracties. Meest in het oog springend zijn de draaiende karretjes van achtbaan Dwervelwind, die met een snelheid van 75 kilometer per uur over de felgroene rails razen, en wildwaterbaan Djengu River. Tijdens hun rivierexpeditie komen de bezoekers de Dwervels tegen, vissend, vogeltjes voeren en hun kroost in het gareel houdend. Directeur Caroline Maessen is verrukt over de komst van het volkje naar Noord-Limburg. Ze ziet zelfs wel enige verwantschap tussen haarzelf, Toverland en de Dwervels. “In wat ze uitstralen”, zegt ze. “Een stukje eigenzinnigheid, vrolijkheid en sympathie. Het aaibare, het dicht bij de mensen staan van de Dwervels, dat spreekt me aan.” Ook al gaat er over een tijdje vast een Dwervel mee naar huis – er komen knuffels van de koddige wezentjes – pleegmoeder van de nieuwe inwoners wil Caroline zich toch niet noemen. “Dat gaat me iets te ver. Het is ook niet nodig, want het is een heel zelfstandig volkje.”

Toren Coco Bolo in Toverland - Foto: Adri van Esch
Aan de rand van de vallei staat Coco Bolo, een tien meter hoge toren waarop reuzenvogel Coco zijn nest heeft gebouwd. Beneden hem hijsen kinderen zich in een stoeltje naar de top om daarna vanzelf weer naar beneden te zakken. De jeugd kan zich daarnaast nog uitleven op de airtrampoline, het survivalparcours of het klimkasteel. Het overal in de vallei aanwezige water vindt uiteindelijk zijn weg naar Katara, Fountain of Magic op de centrale vijver voor restaurant Katara Plaza. Deze magische fontein komt meerdere malen per dag tot leven. Mochten bezoekers nog geen spetters hebben opgelopen in één van de attracties in de vallei, dan zorgt de fontein desgewenst alsnog voor nattigheid. Midden tussen de 136 waterstralen is een splash-eiland aangelegd. Wie zich daarop waagt, is verzekerd van een nat pak.

Giga-fontein Katara in Toverland - Foto: Adri van Esch
Met de Magische Vallei wordt Toverland volwassen, vindt directeur Caroline Maessen. “Volwassen op het gebied van beleving, van attracties en van verblijfstijd. De nieuwe belevenissen passen haarfijn in ons park: ze geven bezoekers een beetje schrik en een lach. Thrill en humor, dat is wat we willen! Er is twee jaar met veel bezieling aan de Magische Vallei gewerkt. En het is waanzinnig geworden. Dit is onze stap naar volwassenheid. Maar we zijn wel jongvolwassen, want we groeien zeker door!”

Dwervel-vrouwtje Molly in Toverland - Foto: Adri van Esch


2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Toverland

 

Twitter

Loading..