Een nachtmerrie vol ongelooflijke illusies

Marcel Kalisvaart (rechts) en Áquila Junior - Foto: Hans van Kilsdonk
De spectaculaire Halloween-show Nightmares van Bobbejaanland werd voor illusionist Marcel Kalisvaart bijna zelf een nachtmerrie. Net voor de première viel hij en brak zijn elleboog. Maar The Show Must Go On en Nightmares werd van een nachtmerrie een droom.

“Ik doe de meest gevaarlijke dingen, met explosies, met speren, met een zwevend en over de kop draaiend bed. En dan val ik uitgerekend van een dertig centimeter hoog opstapje en breek mijn elleboog!” Marcel Kalisvaart raakt er niet over uitgepraat: acht dagen voor de première van zijn show Nightmares in Bobbejaanland ziet hij in het donker een flinke drempel over het hoofd in zijn tijdelijke onderkomen in Lichtaart. Hij komt ongelukkig terecht en heeft een gebroken elleboog. Einde oefening, lijkt het. Maar de illusionist zit niet bij de pakken neer. “Van woede en teleurstelling heb ik gehuild, zeker. Maar ik ben niet langer dan een uur verdrietig geweest. Toen wist ik: we gaan door! We móeten door! Ik ga gewoon de regie doen.” Acht dagen later zien de bezoekers van Bobbejaanland toch de eerste show, zonder dat ze weet hebben van het noodlottige voortraject. Het enthousiasme spat van het podium in de grote theaterzaal en de toeschouwers worden gegrepen door de ongelooflijke illusies, de explosieve speciale effecten, de energieke dansen en het eenvoudige, maar effectieve verhaal. De première van Nightmares is een groot succes, tot opluchting van vooral Marcel Kalisvaart zelf.

Wereldkampioen
Marcel Kalisvaart werd in de zomer van vorig jaar in het Engelse Blackpool Wereldkampioen Illusionisme. De dertigjarige Nederlander – die zich Prince of Illusions noemt – wist de jury voor zich te winnen met onder meer zijn zwevende en draaiende bed. De zes minuten durende act moest voor de show Nightmares worden uitgebreid naar 25 minuten. “Dat was een gepuzzel”, vertelt Kalisvaart. “We besloten de act open te breken en er in het midden een stuk tussen te plaatsen.” Samen met zijn vaste partner Áquila Junior bedenkt de gelauwerde illusionist uit het Noord-Hollandse Zwaag niet alleen de complete illusieshow, ze houden ook de choreografie, de muziek, de kleding en de complete grafische vormgeving in eigen hand. “Het is een passie”, vertelt Áquila. “Soms begrijpen mensen dat niet en daarom doen we liever alles zelf. We hebben een beeld in ons hoofd en zo moet het worden.” Hij wijst de zaal in; Áquila zorgde er persoonlijk voor dat de immense ruimte werd omgetoverd tot het House of Nightmares, met spookachtige schilderijen aan de muren en gammele lantaarntjes aan het plafond.

De cast van Nightmares - Foto: Hans van Kilsdonk

Artistieke vrijheid
De twee heren kregen van Bobbejaanland honderd procent artistieke vrijheid. En alle medewerking. “We wilden een voordoek, een gordijn dat open gaat als de show begint”, geeft Marcel als voorbeeld. “Dat hadden ze niet. Er lag nog wel een oud doek op zolder, zeiden ze. Nog uit de tijd van Bobbejaan zelf. Áquila en ik hebben het onder het stof vandaan gehaald en opgeknapt.” Vorig jaar november werd de wereldkampioen benaderd voor shows in Vlaamse pretpark. “Sindsdien hebben we tussen onze optredens door alleen maar aan deze voorstelling gedacht. De laatste weken waren we er veertien uur per dag mee bezig. De dansers gingen om zes uur ’s avonds naar huis, wij werkten tot twee uur ’s nachts door.”

Buitenland
Voordat Bobbejaanland de podiumplek voor Marcel Kalisvaart werd, stond hij vijf maanden achtereen in het historische circusgebouw van Cirque d’Hiver Bouglione in Parijs. “Ik heb er tweehonderd voorstellingen gegeven”, rekent hij voor. “De Franse hoofdstad was prachtig, maar ik vind het ook heel fijn hier in Lichtaart. Ik hou van rust.” De Prince of Illusions stond ook al op podia in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Turkije, de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea. In eigen land schitterde hij onder meer in Carré in Amsterdam. In 2006 speelde Marcel een seizoen lang in het Teatro dell’Arte van Europa-Park. In het Duitse attractiepark logeerde hij – heel toepasselijk – in het Hollandse themagebied. Hij denkt er met plezier aan terug, maar is niet vergeten hoe zwaar die maanden waren. “Het was heel heftig. Niet eens lichamelijk, maar vooral geestelijk, omdat alle shows perfect moesten zijn. Ze wilden me graag terughebben, maar ik heb nee gezegd. Om al als 24-jarige een burn-out te krijgen, dat zag ik niet zitten.”

Zwevend bed
Van de tachtig shows die in Bobbejaanland tijdens Halloween op het programma staan, hoopt Marcel Kalisvaart er zeker veertig weer zelf te kunnen doen. “En dan moet je beslist nóg een keer komen kijken”, zegt de trotse directeur Roland Kleve. “Want de vervanger doet het fantastisch, maar als Marcel zelf de bed act doet, weet je niet wat je ziet. Dan gaat het zwevende bed met hoofdrolspeler en al 360 graden over de kop!” Kalisvaart glimlacht. “Tja, da’s best een gevaarlijk moment. Dat durfde ik mijn invaller niet aan te doen. Dan zou ik voor hem een heel hoge WA-verzekering moeten afsluiten.”

2013 © Geschreven voor Rides.nl  Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Hans van Kilsdonk

 

 

Twitter

Loading..