Buitenlandse parken laten euro’s rollen

De nieuwe achtbaan van het Duitse Holiday-Park
Grote attractieparken investeren tientallen miljoenen euro’s in nieuwe aanwinsten. Echter niet in Nederland: voor nieuwe mega-attracties moeten bezoekers in 2014 de grens over.

De afgelopen jaren trokken veel Nederlandse pretparken de portemonnee om bezoekers te verrassen met nieuwe attracties. De Efteling in Kaatsheuvel legde in 2012 liefst zeventien miljoen euro op tafel voor de kleurrijke fonteinenshow Aquanura en Duinrell in Wassenaar investeerde datzelfde jaar in de familieachtbaan Dragonfly. Dit jaar was het ook feest. Toverland opende De Magische Vallei met onder meer achtbaan Dwervelwind en wildwaterbaan Djengu River. Attractiepark Slagharen trakteerde de gasten vanwege het vijftigjarig bestaan op Jules Adventureland met drie attracties gethematiseerd rond de beroemde Franse schrijver en sciencefiction-pionier. En Avonturenpark Hellendoorn verraste met Aquaventura, een waterglijbanenpark in de openlucht. Voor komend jaar houden de Nederlandse parken echter de hand meer op de knip; er zitten geen tonnen of miljoenen kostende attracties in de pijplijn. 

Achtbanen
Voor nieuwe achtbanen of darkrides moeten bezoekers de grens over: naar Duitsland, Frankrijk of Zweden. Achtbaanenthousiastelingen reizen in 2014 vooral oostwaarts. In Duitsland staan drie projecten op stapel die de liefhebbers het water in de mond doen lopen. In het Heide-Park in Soltau, ten zuiden van Hamburg, komt een veertig meter hoge rollercoaster waarbij de berijders op ‘vleugels’ naast de trein zitten, wat het type de naam wing coaster heeft bezorgd. Het 772 meter lange en vijftien miljoen euro kostende gevaarte is afkomstig van Bolliger & Mabillard. Producten van dit Zwitserse bedrijf worden gezien als de Rolls Royces onder de achtbanen.
Een heel ongebruikelijke achtbaan komt in Holiday-Park in de Duitse deelstaat Rheinland Pfalz. Op het compacte traject van slechts 263 meter komen de treinen in diverse draaiingen, loopings en loodrechte afdalingen terecht. Meest bijzonder is de zogenaamde slowmotion, een relatief langzame draaiing om de eigen as op bijna vijftig meter hoogte. Daarna razen de bezoekers met een topsnelheid van honderd kilometer per uur de diepte in. De gigantische stalen wokkel is uniek voor Europa. De Belgische Plopsa-groep – waartoe Holiday-Park behoort – trekt acht miljoen euro uit voor de nieuwe publiekstrekker.

Het laatste stuk van de achtbaan van Arthur en de Minimoys in Europa-Park wordt geplaatst
Filmfiguurtje
In het Zuid-Duitse Europa-Park wordt al vier jaar gewerkt aan een bijzonder combinatie van achtbaan en darkride. In Arthur in het koninkrijk van de Minimoys vliegen gasten in een hangende, elektrisch aangedreven achtbaan door de fantasiewereld van het Franse filmfiguurtje Arthur. Voor de dynamische vlucht worden de modeldorpjes en -landschappen uit de film Arthur and the Invisibles in het groot nagebouwd. De bezoekers vliegen door zeven werelden, waaronder Paradise Alley, een boulevard geïnspireerd op Broadway en het Parijse Pigalle.
Een attractie bij onze oosterburen waar al lang reikhalzend naar wordt uitgekeken is Chiapas in Phantasialand bij Keulen. De wildwaterbaan met de steilste afdaling ter wereld – 53 graden – zou al dit jaar voor het publiek open gaan, maar verder dan testritten kwam het nog niet. Chiapas zal nu gepresenteerd worden als de nieuwe aanwinst voor 2014.

Investering
De allergrootste investering voor het nieuwe seizoen komt op conto van Disneyland Paris. In filmpark Walt Disney Studios gaat in het voorjaar Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy open, een geavanceerde darkride gebaseerd op de Pixar-film Ratatouille met een prijskaartje van 150 miljoen euro. Achter de typisch Parijse geveltjes zijn bezoekers getuige van de rivaliteit tussen de met ongelooflijke kookkwaliteiten gezegende rat Rémy en restauranteigenaar Skinner. De attractie combineert immense filmbeelden met meer dan levensgrote fysieke decorstukken. De gasten zitten in zespersoons voertuigen die met behulp van satelliettechnologie vrij hun weg zoeken door de darkride. De vernuftige techniek maakt het mogelijk dat de muisvormige wagentjes elkaar inhalen en langs elkaar heen draaien en rijden.
Andere hoogtepunten in La Douce France zijn La Forêt des Druides – een themagebied voor kinderen in Parc Astérix ten noorden van Parijs waar Obelix’ lievelingshondje Idéfix de scepter zwaait – en Alpina Blitz in Nigloland. Met deze 33 meter hoge achtbaan probeert het pretpark ten oosten van Troyes zich op de kaart te zetten en een bezoekerstoename van ten minste tien procent te realiseren.

De wing coaster van het Duitse Heide-Park is gereed
Projecten
Wat verder van huis staan ook enkele oogstrelende projecten op stapel. In Liseberg – midden in de Zweedse stad Göteborg – komt Projekt Helix, een 23 miljoen euro kostende loopingachtbaan van bijna anderhalve kilometer. De treinen op de nieuwe megacoaster worden twee keer gelanceerd en gaan liefst zes keer over de kop.
In Italië en Rusland worden twee compleet nieuwe attractieparken geopend. Ten zuidwesten van Rome gaat eindelijk Cinecittà World open. Het filmpark zou eigenlijk al in 2011 toegankelijk zijn voor het publiek, maar de bouw werd steeds uitgesteld. Nu komt er echter schot in de zaak: de achtbaan met tien loopings, darkride Dante’s Inferno, de New York Main Street en het wildwest stadje, ze zijn bijna allemaal klaar.
Tegelijk met de start van de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi moet begin februari Sochi Park feestelijk open gaan. Het op Amerikaanse leest geschoeide park heeft attracties die gethematiseerd zijn op de mythes, folklore en legendes van Rusland. Bezoekers kunnen zich vermaken met carrousels, theaters, darkrides, speeltuinen en drie enorme achtbanen, waarvan er één gebouwd wordt door het Nederlandse bedrijf Vekoma. Het nieuwe themapark aan de Zwarte Zee – het eerste in Rusland – blijft na de Spelen 365 dagen per jaar open. Gasten kunnen overnachten in het eigen 350 kamers tellende hotel in middeleeuwse stijl.

Pleisure World Magazine nov13 lores01Pleisure World Magazine nov13 lores02
Klik op de afbeelding voor een vergroting


© Gepubliceerd in Pleisurewold Magazine, nov. 2013
Tekst: Adri van Esch

Foto's: Holiday-Park, Europa-Park, Heide-Park

 

 

Twitter

Loading..