365 dagen per jaar sneeuwpret

Funpark voor snowboarders in Skidôme
Bij Skidôme in Rucphen en Terneuzen staat alles in het teken van de sneeuw. Je kunt er 365 dagen per jaar skiën, snowboarden of tuben. In Rucphen kunnen bezoekers bovendien ijskarten of een rondje ‘glow in the dark’-minigolf spelen op de Zuidpool.

Ooit hing aan Skidôme het label ‘attractiepark in de sneeuw’. Niet gek, de Skidômes in Rucphen en Terneuzen hebben immers zoveel activiteiten onder één dak dat je gerust van een attractiepark mag spreken. En alle belevenissen spelen zich af in de sneeuw, op het ijs of rond het thema winter. Toch wordt de leus ‘attractiepark in de sneeuw’ niet meer gebruikt. Want op één belangrijk onderdeel onderscheidt Skidôme zich wezenlijk van een pretpark, legt marketingmedewerker Denise Robbeson uit. “Bij een attractiepark betalen gasten 1 prijs voor alle attracties. Bij ons is de toegang gratis en betalen mensen alléén voor de activiteiten die ze willen doen.” En dan lachend: “We zijn geen buffet, maar een à la carte-restaurant.”

In Skidôme valt elke dag verse sneeuw
Meer dan een hectare overdekte sneeuw
Voordeel van de à la carte-formule is dat je Skidôme zomaar kunt binnenlopen als je wilt genieten van een echte wintersportsfeer. Even een biertje drinken in de gezellige Bierstube, waar mensen op zondagmiddag haast met de benen buiten hangen. Of een hapje eten met uitzicht op de skipistes en de draaiende sleeplift. Krijg je zin om zelf actief te zijn, dan kan dat. Keus genoeg. Skiën, snowboarden, schaatsen, ijskarten of minigolfen, het kan allemaal. In Rucphen ligt meer dan een hectare sneeuw. Overdekt, dus weeronafhankelijk. En 365 dagen per jaar. Drie pistes telt de accommodatie in het Brabantse dorp: een groene voor beginners, een blauwe en een rode voor gevorderden. De rode piste is het steilst en liefst 160 meter lang. In Terneuzen is de grootste nog iets langer: 220 meter.

Snowtuben, leuk voor groot en klein
Dagje uit in de sneeuw
“De bezoekers aan Skidôme zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën”, vertelt Denise Robbeson. “Ten eerste de echte hobbyskiërs. Zij gaan regelmatig skiën in de wintersportlanden en komen bij ons om zich voor te bereiden op hun wintervakantie. Wie voor het eerst naar een wintersportgebied trekt, kan hier skilessen volgen. De tweede groep bestaat uit gasten die van Skidôme een dagje uit maken. Ze komen een hapje eten, gaan de latten op en doen een rondje GlowGolf of gaan samen ijskarten. Skidôme is daarvoor ideaal: hier vind je alles onder één dak.” Voor de echte durfals is er in de sneeuw een Funpark ingericht. Freestylers vinden daar alles om hun kunsten te vertonen: een enorme airbag, schansen en rails. Denise: “De opstelling en de grootte van het Funpark verandert regelmatig, zodat de freestylers steeds opnieuw worden uitgedaagd.”

In Skidôme kan men vrij skiën of les krijgen
Even naar het toilet
Wie door de enthousiaste skiërs, de kraakverse sneeuw en de constante temperatuur van 4 graden onder het vriespunt zin krijgt om ook de skilatten onder te binden, kan ter plekke alles regelen. De eigen skiuitrusting meenemen kan, maar hoeft dus niet. Bij Skidôme is al het materiaal te huur: ski’s, snowboards, schoenen en ook kleding. Voor een luttel bedrag kan zelfs een dagverzekering worden afgesloten. Vergeet in Rucphen niet om even een bezoekje te brengen aan het Pistetoilet. Zittend op de wc krijgt men de indruk een gewaagde afdaling van een skischans te maken.

De skiheuvel in Skidôme Rucphen is 160 meter lang, in Skidôme Terneuzen 220 meter
Wie het beste kan driften wint
Skidôme in Terneuzen – die ook veel door Vlaamse gasten wordt bezocht – is heel trendy en modern opgezet. In Rucphen komt het Bourgondische van Brabant samen met de gezellige sfeer van après-ski. Terneuzen heeft de langste sneeuwhelling, Rucphen biedt meer mogelijkheden. Uniek in Europa is het ijskarten. “Uniek omdat het hier permanent kan, de baan overdekt is en de karts elektrisch worden aangedreven”, weet Denise Robbeson. Het ijskarten zorgt voor slippende banden (met spikes) en rondspattend ijs. Wie het best weet te driften door de scherpe bochten van de 300 meter lange baan, maakt het meest kans op de beste rondetijd. “Het gaat bij het ijskarten om de behendigheid”, heeft Denise zelf ervaren. “Veel minder om de fysieke kracht, zoals bij gewoon karten. De beleving is ook heel anders dan het reguliere karten: het gaat rustiger, er is nauwelijks herrie en iedereen heeft gelijke kansen. Ook kinderen: ijskarten is al mogelijk vanaf 1,40 meter.”

Uniek in Skidôme Rucphen: ijskarten
Nr. 13 ligt onder het ijs
Een heat ijskarten duurt 10 minuten. “Bij 2 heats wordt de beleving optimaal”, adviseert Denise Robbeson. “De eerste heat is vooral geschikt om het ijskarten uit te proberen. Hoe loopt de baan, hoe werkt een kart en vooral: hoe neem ik de bochten het beste? Bij de tweede heat krijg je het driften door. En dat maakt het heel erg leuk!” Vooraf krijgen de karters uitleg van de Icekart Marshall, zodat iedereen goed beslagen ten ijs komt. En na afloop is de Pitbar – met uitzicht op de baan – de ideale plek voor een hapje en een drankje. En voor de stoere verhalen natuurlijk. “Wist je trouwens dat we geen kart nummer 13 hebben?”, vraagt Denise. Ze wijst op de nagebootste ijsvloer van de bar. “Kijk, kart 13 ligt hier ingevroren onder het ijs.”

Een dikke jas is niet nodig: Glowgolf op de Zuidpool in Skidôme Rucphen
Golfballetjes geven licht
Ook kinderen vermaken zich prima in Skidôme. Voor hen is er de Kiddies Kids Klup en voor de allerkleinsten zelfs een Kiddies Krèche. Daar leren ze spelenderwijs omgaan met het materiaal en de sneeuw. “Het is ongelooflijk hoe snel en goed jonge kinderen kunnen skiën”, vertelt Denise, terwijl we gadeslaan hoe een kleine uk zijn vader voorbij glijdt op de lange latten. Een topper onder kinderen is GlowGolf, een indoor minigolfbaan met 18 holes. Het parcours staat helemaal in het teken van Antarctica, met levensgrote ijsberen, pinguïns, zeehonden en walvissen. De baan wordt verlicht door fluorescerend blacklight, waardoor alles licht geeft. Zelfs de golfballetjes! Een brilletje zorgt voor een echt ‘glow in the dark’-effect: alles wordt driedimensionaal. Zonder brilletje spelen mag overigens ook. “Vaak bellen mensen ons op met de vraag of ze bij GlowGolf dikke kleren aan moeten trekken. Nee hoor. In tegenstelling tot het skiën en het ijskarten gebeurt het golfen op kamertemperatuur. En van zo’n verhit partijtje minigolf krijg je het vanzelf warm!”

2014 © Tekst: Adri van Esch voor Rides.nl
Foto’s: Skidôme

 

Twitter

Loading..