Iedereen kan het: zweven op de wind

Indoor Skydive Man
Zweven op de wind, zo vrij als een vogeltje. Het kan bij Indoor Skydive in Roosendaal. We moeten er iets meer moeite voor doen dan vogels, maar het gevoel is hetzelfde. Alleen de reactie is anders: geen gefluit of getjilp, maar 'wauw!'.

Bij Indoor Skydive in Roosendaal weten ze wel waarom vogels altijd zo vrolijk fluiten. Dat is omdat vrij vliegen op de wind een feestje is. We know why birds sing, staat er op de posters van de stoere attractie in het westelijke puntje van Brabant. En het doel van Indoor Skydive is om zijn bezoekers zich minstens zo happy te laten voelen als de vogels. Dat lukt, al moeten vooral de beginnende luchtduikers er op gewezen worden dat ze hier zijn voor de fun: vergeet niet te lachen, laten de mensen van het Skydive-centrum regelmatig horen. Dat wil er nog wel eens bij inschieten, zeker de eerste keer. Een gezonde lichte spanning grijpt debutanten zichtbaar naar de keel. Er wordt wel gelachen, maar als de spreekwoordelijke boer met kiespijn. Heel begrijpelijk, want het is niet niks als je voor het eerst op een gigantische luchtstroom mag zweven. Als een vogeltje zo vrij.

Instructies ter geruststelling
Voordat skydivers de verticale glazen tunnel in gaan waar 12 turbines zorgen voor een gelijkmatige luchtkolom waarop gezweefd kan worden, krijgen ze eerst uitgebreide instructies. Om te zorgen dat alles straks vlekkeloos verloopt, maar ook heel doeltreffend om hen gerust te stellen. Het bezoekje aan Indoor Skydive Roosendaal is een totaalbeleving van een kleine 2 uur. De instructie vindt plaats in comfortabele vliegtuigstoelen en achteraf kan in eetcafé The Swoop - waar een vliegtuig aan het plafond hangt - worden nagepraat over de bijzondere ervaring.

Indoor Skydive gebouw
Overall, helm, bril en snoeperige oordopjes
De hele ervaring begint met het aantrekken van de juiste kleding. Zelf hoef je daarvoor geen bijzondere maatregelen te treffen: je gebruikelijke T-shirtje, spijkerbroek en veterschoenen voldoen prima. Je moet alles uit je broekzakken halen en sieraden en horloges afdoen. Die gaan in een kluisje. Over je eigen kleding gaat een blauwe overall. Het onflatteuze haarnetje wordt keurig afgedekt met een coole helm. Een dichte veiligheidsbril beschermt je ogen. Oordopjes die er uit zien als kleurige snoepjes - volgens de instructeur is er elke week wel iemand die er van wil proeven - houden het geluid van de windturbines op een aanvaardbaar niveau. "De veters van je schoenen nog even extra aantrekken", adviseert de instructeur, en dan ben je bijna klaar voor je eerste duik.

Simpele tip: niet omkijken!
Bijna klaar, want er gaat niemand de glazen windtunnel in zonder een goede instructie vooraf. Geruststellend krijg je te horen dat er bij je eerste sessies altijd een instructeur naast je staat. Die corrigeert je houding en geeft je met handsignalen aanwijzingen. Je vliegt in eerste instantie op ooghoogte van je begeleider, op anderhalve meter. Ook geruststellend. Met de wijs- en middelvinger maakt de instructeur duidelijk wat je moet doen: je benen strekken waardoor je naar voren zweeft, of je benen buigen waardoor je je naar achteren beweegt. Verder zijn de tips simpel en helder: niet omkijken, je armen in een U - "Hoe breder, hoe beter, het zijn je vleugels" - en vooral ontspannen. En daar komt dat lachen weer om de hoek kijken. Wie lacht, ontspant. En dan vlieg je het beste.

Zweven in een apenpak
Dan zijn alle deelnemers klaar voor hun zweeftocht. Sommigen maken 1 vlucht van een minuut, anderen 2, 3 of zelfs 5. "Na de eerste sessie ervaren mensen: ik heb iets heel gaafs gedaan, maar wat was het nou precies?", weet marketingmedewerker Paul Elsten. "Bij de tweede sessie komt de eerste ontspannen lach op het gezicht en bij de derde minuut maken de meeste mensen hun eerste zelfstandige vlucht in de tunnel, weg van de instructeur. 5 sessies is optimaal, dan heb je de mooiste ervaring." De variëteit van de vliegers in de verticale windtunnel is groot, vertelt Elsten. Van first timers tot professionele sky divers, van kinderen tot senioren, van hele gezinnen, collega's en vriendengroepen tot vrijgezellenfeestjes. "Dan zie je plots een iemand in een apenpak door de tunnel zweven", lacht Paul Elsten.

Indoor Skydive KindChoreografie op de wind
Uiteindelijk komt voor ieder het moment dat hij of zij startklaar staat in de deuropening van de windtunnel. Met de voeten schuin naar voren en de armen in een U-vorm boven het hoofd, precies zoals de instructeur heeft uitgelegd. Gecontroleerd laat elke diver zich vervolgens langzaam voorover vallen, om meteen opgepikt te worden door de enorme kracht van de wind. En de helpende handen van de ervaren begeleider. Stabiel proberen te blijven is het devies, maar onder meer de hevig wapperende overall laat zien dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Elke minuscule beweging van het lichaam heeft effect op het vluchtpatroon. De choreografie bestaat uit tollen, kantelen, wippen, stijgen en dalen. Maar allemaal met mate, daar zorgt die instructeur voor. Die weet je met een simpele handbeweging steeds weer in de juiste positie te brengen.

Als een Spiderman langs de ruiten
Bij de tweede of derde sessie volgt een eerste zelfstandige vlucht omhoog. Een paar meter verder pikt de instructeur je op om samen helemaal tot boven te vliegen. Dat is de ultieme kick. De aanwijzing om vooral ook te genieten en te lachen, is dan niet meer nodig. Dat gaat vanzelf. Je bent trots op je eigen prestatie, maar ziet dat het allemaal nog veel spannender kan. De trainer geeft even een korte demonstratie. Als een Spiderman schiet hij langs de ruiten van de tunnel. Leuk voor een volgende keer! Voor nu zijn we blij met ons eigen huzarenstukje en het officiële certificaat. Waar op staat dat we met een windsnelheid van 203 kilometer per uur in de lucht zijn gehouden. Dat zou meteen ook de valsnelheid zijn geweest als we voor de sky dive uit een vliegtuig waren gesprongen. Zit er toch nog een snelheidsduivel in je…

2014 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Indoor Skydive Roosendaal, Adri van Esch
Geschreven voor Rides.nl

 

 

Twitter

Loading..