Een kusje stelen van een dolfijn

Foto: Dennis van Zelst
In Boudewijn Seapark in Brugge kun je dolfijnen niet alleen bewonderen of met hen op de foto, je kunt zelfs in het water met de zeezoogdieren. Kimberly uit Kampen stapte in het bassin van de dolfijnen en zag haar meisjesdroom in vervulling gaan.

Wie dolfijnen van dichtbij wil meemaken, is bij Boudewijn Seapark aan het goede adres. De geliefde dieren met de eeuwige glimlach zijn in dolfinarium van het Vlaamse attractiepark niet alleen heel goed te volgen, ze reageren ook op de bezoekers. Juist die interactie maakt een bezoek aan de dolfijnenshow in Brugge bijzonder. Dat begint al voor aanvang van de voorstelling. Het bassin heeft een 40 meter lange doorzichtige wand, gemaakt van dik acrylglas. Enthousiaste kinderen volgen rennend en springend de dolfijnen die aan de andere kant van het glas soepel door het water schieten. De dieren zijn net zo nieuwsgierig als de jonge bezoekers; aan beide kanten van de glaswand wordt genoten van de interactie.

Wie de bal vangt, mag hem houden
Het decor van de Brugse dolfijnenshow verandert het waterbassin in een dromerige baai waar uitsluitend dolfijnen wonen. Als er dan toch mensen komen, is de boot aan: er belandt afval in de oceaan. Bonte ballen symboliseren de rommel in het water. De dolfijnen slaan met grote precisie en forse kracht de ballen met hun staart het bassin uit. Wie de bal vangt, mag hem houden, is de boodschap die alle kinderen in het publiek naar voren brengt. Sommige ballen belanden rechtstreeks in de grijpgrage handjes van de springende jeugd. Andere ballen kaatsen eerst op de grond en vliegen zo in de grote vuisten van de vaders op de tribune. Tot zichtbare teleurstelling van de begerige kinderen.

BSP Dolfijnen Oefening Adri
Een droom komt uit
Een nog persoonlijkere ontmoeting met de dieren van Boudewijn Seapark is een fotosessie met een dolfijn of zeeleeuw. Na elke show bestaat de mogelijkheid om met een dier op de foto te gaan. Voor wie dan nog niet genoeg tijd heeft doorgebracht met een dolfijn is er het nieuwe interactieve programma In het water met dolfijnen. Daarbij ontmoet je de dieren van heel dichtbij, staand in het water. Je mag de dolfijnen ook aanraken en ze een oefening laten doen. De achtjarige Kimberly van Zelst uit Kampen neemt met haar moeder Marian deel aan het programma. Kimberly is helemaal weg van dolfijnen; voor haar komt een droom uit.

Puck is een stokoude dolfijn
Het ruim een uur durende programma start met een educatieve uitleg over dolfijnen in de Bioklas. De deelnemers horen dat er in het dolfinarium van Boudewijn Seapark zeven dolfijnen leven: vijf vrouwtjes en twee mannetjes. Dolfijn Puck is de leidster van de groep. Ze is met haar 48 jaar stokoud; dolfijnen worden in de natuur gemiddeld 15 en in dolfinaria gemiddeld 22 jaar oud. In de Bioklas wordt uitleg gegeven over de biologische achtergronden en kenmerken van dolfijnen, hun gedrag en hun leefwijze in het wild.

BSP Dolfijnen Sprongen Adri
Leuk voor mens en dier
Voor Kimberly duurt het allemaal veel te lang; zij wil het water in met de dolfijnen. Haar moeder gebaart dat ze toch echt nog even moet luisteren naar alle aanwijzingen. Dat er geen kettingen, riemen of oorbellen mee het water in mogen. Dat camera's niet toegestaan zijn, maar dat een fotograaf van het park alles vastlegt op de gevoelige plaat. En dat de aanwijzingen van de trainer gevolgd moeten worden. Zo blijft het leuk voor dier én mens.

Bloed prikken en temperatuur opnemen
Even laten stappen Kimberley en Marian gekleed in een wader – een waterdichte vissersbroek tot aan de oksels – het lege dolfinarium binnen. Voeten en handen worden gedesinfecteerd en vervolgens staan ze op de plek waar tijdens de voorstelling de trainers staan, op het podium. De verzorgster legt uit welke trainingen allemaal met dolfijnen worden gedaan: sprongen maken, zwemmen met de trainer en 'scanning', waarbij de dolfijn zelf mag bepalen welke oefening hij wil doen. De dieren krijgen ook medische training, waarbij ze leren stil op hun rug te liggen. Dan kan de arts de dolfijn onderzoeken en bijvoorbeeld bloed prikken, een echografie maken of de temperatuur opnemen.

BSP water met dolfijnen Dennis van Zelst
Afwisselend en spannend
Na de uitleg ter plekke mogen de twaalf deelnemers aan het programma het water in. Op een speciaal platform staat Kimberly tot aan haar middel in het water. Even laten mag ze de dolfijn aanraken en zelfs een kusje geven. Vandaag zijn het jonge mannetje Kite en het oudere vrouwtje Roxanne de dieren die deelnemen aan het interactieve uurtje. "Telkens zijn het andere dieren en in een andere samenstelling", vertelt de trainster. "Dat houdt het voor de dolfijnen afwisselend en spannend."

Mannetjes denken voor negentig procent aan seks
Spannend is het voor Kite zeker. Het mannetje ruikt zijn kans nu hij alleen met Roxanne in het bassin is. Opgewonden probeert hij het vrouwtje het hof te maken. Dat daarbij een dozijn bezoekers toekijkt, deert hem niet. "Het is nu paartijd en de mannetjes denken dan voor negentig procent aan seks", vertelt de verzorgster lachend. "Er is dan heel moeilijk met hen te werken." Als de trainster even later bij een rustig op haar rug drijvende Roxanne aanwijst waar haar geslachtsdeel zit, gaat Kite uit zijn dak. Wild zwemt hij op Roxanne af en hij verstoort de medische training. Waar het geslachtsdeel van Kite zit, is in ieder geval elke toeschouwer duidelijk.

BSP Dolfijn rug Adri
Stralen van oor tot oor
In kleine groepjes mogen de deelnemers aan het programma In het water met dolfijnen enkele oefeningen aan de dieren vragen. Handgebaren zorgen ervoor dat de twee dolfijnen wuiven met hun staart, dansen, zingen en sprongen maken. Ze hebben er plezier in. En Kimberly ook: ze straalt van oor tot oor. "Dolfijnen zijn best nog zwaar", weet ze. En wijzend op de dolfijnen die in het bad ernaast aan het spelen zijn: "Die dolfijn gooide steeds de bal terug naar mij, zag je dat? Het was echt heel vet om met mijn lievelingsdieren in het water te mogen!"

2014 © Adri van Esch
Foto's: Adri van Esch en Dennis van Zelst
Geschreven voor Rides.nl

 

Twitter

Loading..