Over Adri

Adri van Esch heeft jarenlange ervaring met het schrijven van teksten. Voor magazines, kranten, websites en brochures. Geen poëzie, wel heel leesbaar, helder en duidelijk. Op deze website staan enkele artikelen van de honderden die hij geschreven heeft. Voor een goede eerste indruk.

Diensten

Ik maak teksten. Interviews, reportages, achtergrond-artikelen, reisverhalen, nieuwsberichten. Kort of lang. Voor print of online. Ik kan een complete uitgave verzorgen, losse artikelen leveren, de eindredactie doen of een website bijhouden. Precies zoals de opdrachtverstrekker het wil. En de lezer!

Contact

Neem gerust contact op! Voor vragen, opmerkingen, tips en informatie, mail even. Ik antwoord altijd.
Het mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Heusden eert Bosch met beelden en verhalen

Jeroen Bosch wedstrijd in Heusden - Foto: Ad van Kessel

In de lommerrijke binnentuin van abdij Mariënkroon werden zondag 18 september twee creatieve projecten afgerond. ‘In de periferie van Jeroen Bosch’ was een kunstwedstrijd uit de koker van de stichting Honsoirde en ‘Jeroen Bosch haalt verhaal’ een schrijfwedstrijd op initiatief van HalloHeusden. Net zoals de twee wedstrijden kon ook het afsluitende evenement rekenen op een grote publieke belangstelling.

In het kader van het vijfhonderdste sterfjaar van Jheronimus Bosch werden niet alleen in zijn woonplaats, maar ook in omliggende plaatsen activiteiten rondom de gevierde kunstschilder georganiseerd. Heusden was al getuige van het maritiem spektakel De Vrede van Heusden, mocht al proeven van de expositie Heusden 1516 en gaat in oktober nog genieten van de muziekbelevenis Fanfari Bombari. Zondag volgde op abdij Mariënkroon de ontknoping van twee andere initiatieven in het Boschjaar: de winnaars van een kunst- en een verhalenwedstrijd werden bekendgemaakt. Dat gebeurde in een speciale ambiance, waarvoor de tuin van de abdij was omgetoverd in een middeleeuws festivalterrein met een vuurspuwer, een minstreel en een waarzegster. Een spring-in-het-veld met een trechter op zijn kop en een gildebroeder met twee plastic bekertjes koffie over het terrein wandelend gaven het evenement een zowel hedendaags als Boschachtig karakter. Voor de inwendige mens was er speenvarken aan het spit, echte middeleeuwse soep of kruidenthee ‘met verse bladeren’. Jheronimus zou zich thuis hebben gevoeld.

Geografisch middelpunt

Niet alleen vanwege de sfeer zou Bosch op zijn gemak zijn geweest, ook omdat hij zich op het grasveld van Mariënkroon precies op het geografisch middelpunt van de vestingsteden Den Bosch en Heusden bevond. Zittend op een bankje had hij – net als de honderden aanwezigen – kunnen vernemen dat liefst vijftig kunstenaars werk hadden ingeleverd voor de competitie ‘In de periferie van Jeroen Bosch’. “Zij hebben laten zien dat Heusden zoveel goede kunstenaars herbergt dat het een tentoonstelling rechtvaardigt.” Uiteindelijk selecteerde een deskundige jury 36 werken die in de Don Jon-toren van de abdij te bezichtigen zijn. Aan de verhalenwedstrijd ‘Jeroen Bosch haalt verhaal’ deden negentien schrijvers mee. De drie beste vertellingen kwamen in een speciale catalogus – net als alle kunstwerken – en werden voorgedragen in de kapel van Mariënkroon.

Jeroen Bosch wedstrijd in Heusden - Foto: Ad van Kessel

Geen lieverdjes

Voordat de bezoekers de kunst konden bewonderen en de verhalen konden beluisteren waren zij nog getuige van een bijzondere ontmoeting tussen de Heusdense componist, stadsbeiaardier en fluitspeler Jacob van Eijck en Jeroen Bosch. De blinde Van Eijck werd met moderne hulpmiddelen als een geleidestok en een TomTom naar de ontmoetingsplaats met Bosch geleid. De schilder constateerde dat hij nu dan wel statig versteend op de Bossche Markt staat, maar dat hij het in zijn tijd niet gemakkelijk had gehad. “God, wat heb ik afgezien in mijn leven in Den Bosch. En wij zouden jullie Heusdenaren moeten haten, want jullie legden onze handel plat.” Waarop Van Eijck memoreerde dat ook de Bosschenaren geen lieverdjes waren: “Jullie legden de Maas om!”

Heusden is het hart van Brabant

Bosch en Van Eijck – treffend neergezet door leden van de Nieuwkuijkse toneelvereniging K.A.T. – nodigden vervolgens de schout – tegenwoordig burgemeester genaamd – uit om de winnaars van de twee wedstrijden bekend te maken en de tentoonstelling te openen. Jan Hamming keek met tevredenheid terug op de activiteiten die de afgelopen maanden zo succesvol in de periferie van Bosch zijn georganiseerd. “Eigenlijk is Heusden helemaal niet de periferie, maar het hart van Brabant en de Brabanders”, vond Hamming. Hij eindigde met de oproep om het niet bij dit ene jaar te laten: “Ook komend jaar en het jaar daarop moeten we kunst en cultuur in onze gemeente op deze manier aanpakken!”

Jeroen Bosch wedstrijd in Heusden - Foto: Ad van Kessel

Uitsluitend amateurkunstenaars

Burgemeester Hamming deelde samen met Paul Schalken – namens de kunstcommissie van de stichting Honsoirde – en George Rouhof – voorzitter van de stichting HalloHeusden – de prijzen uit aan de volgens de jury’s beste kunstenaars en schrijvers. Bij de kunstwerken gingen de drie eerste onderscheidingen uitsluitend naar amateurskunstenaars. Karin Ouwerkerk won met haar drieluik Hemel, aarde en hel. De jury vond het een fascinerende interpretatie van het werk van Bosch, gemaakt met liefde en aandacht. Bij de drie metalen vogels van Paul van Amelsvoort prees de jury het consequente materiaalgebruik en de fantasierijke uitvoering. Het schilderij Temptatie van de heilige Antonius van Herman Mimpen was druk, maar helemaal in balans oordeelde de juryleden. “Het werk is van een afstand abstract, maar wie dichterbij komt ontdekt talloze figuurtjes”, aldus het lovende juryrapport.

Erepodium en schavot

Ook de verhalenwedstrijd rondom Jeroen Bosch van HalloHeusden leverde drie winaars op, plus een eervolle vermelding. De verhalen Het laatste oor-deel van Lydia Willemse, Tondalus Vysioen van Frits Vaandrager en Inden Salvatoer van Jet Korsten staan in de mooi uitgevoerde catalogus en werden voorgedragen in de abdij. De Tuin der Lusten op Google maps van Annette Akkerman kreeg een eervolle vermelding. Alle winnaars en exposanten beklommen zondag met trots het erepodium van Mariënkroon; het opgestelde schavot was vooral populair bij bezoekende kinderen.

Geschreven voor HalloHeusden.nl

September 2016 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Ad van Kessel

Twitter

Loading..