• De Disney-favorieten van dj Michiel Veenstra

Dj Michiel Veenstra heeft een grote voorliefde voor Disney en is een absolute kenner van Disneyland Paris. Dit is de top 5 van attracties in het Disneyland Park en in Walt Disney Studios van de voormalig 3FM-dj en tegenwoordig programmadirecteur van Kink FM.

DISNEYLAND PARK

5: Indiana Jones et le Temple du Péril

Al een jaar na de opening van Disneyland Paris in 1992 kreeg het park een nieuwe attractie: Indiana Jones et le Temple du Péril. De achtbaan had een primeur voor alle Disney-parken wereldwijd: de op hol geslagen mijnkarretjes maken een looping. Tussen 2000 en 2004 reden de treintjes achtewaarts hun rondjes over het snelle parcours. “Ik vind dit een heerlijk baantje met een goede looping, maar vooral schitterende aankleding”, zegt Michiel Veenstra. “Zoals alles helemaal weggestopt ligt in een dichtbegroeide jungle, prachtig! Vind alleen al de top van de tempel die vanuit de verte boven de bomen uitsteekt een genot om te zien.”

4: Buzz Lightyear Laser Blast

“Geen attractie met zo’n hoge herhalingswaarde als Buzz Lightyear Laser Blast”, vindt Michiel. “Telkens wil je weer hoger scoren.” In de lasergame van Buzz Lightyear kunnen bezoekers schieten op ontelbare objecten langs de baan en zo punten vergaren. Het verhaal van de populaire attractie in Discoveryland – die gebaseerd is op de Pixar-film Toy Story 2 – is dat Buzz de hulp van de bezoekers nodig heeft om de kwaadaardige Keizer Zurg te bestrijden. Wie schietend vanuit zijn eigen Star Cruiser de meeste vijandelijke doelen vernietigt, treedt toe tot de elitetroepen van de Space Rangers. Scoren is het devies. “En anders op z’n minst je tegenstander zieken door vlak voor een hoge score het wagentje weg te laten draaien”, lacht Michiel.

3: Space Mountain: Mission 2

Space Mountain is gebaseerd op het boek De La Terre à La Lune van Jules Verne. Anders dan in de andere Disney-parken worden de passagiers in de donkere achtbaan van Disneyland Paris gelanceerd: het kanon Columbiad schiet de treinen van de aarde naar de maan. Space Mountain dateert uit 1995. In 2005 kreeg Space Mountain een make over, met nieuwe lichteffecten en een andere soundtrack. “Eerlijk is eerlijk: die oerversie uit 1995 – met de prachtige muziek, de harde knal bij de lancering en de mooie verhaallijn – mis ik wel”, geeft Michiel Veenstra toe. “Maar ook de huidige Mission 2 is nog steeds een kick, met vooral die toffe rood-verlichte tunnel aan het einde als mooi toetje.”

2: Big Thunder Mountain

De eerste Big Thunder Mountain – BTM voor intimi – opende in september 1979 in het originele Disneyland in Californië. Parijs kreeg op 12 april 1992 zijn eigen grote donderberg. Het verhaal gaat dat de goudzoekers in het dorpje Thunder Mesa ontdekten dat Big Thunder Mountain vervloekt was: er rijden treinen zonder machinist en passagiers door de berg. Bezoekers worden uitgenodigd een ritje te maken in de bezeten mijntrein. Het wordt ’the wildest ride in de wilderness’. “Big Thunder Mountain heeft een schitterende aankleding en is prachtig gelegen op een eiland”, oordeelt Michiel. “Het is zonder enige twijfel de mooiste BTM die Disney ooit maakte. De vaart die je maakt als je na het ritje op het eiland weer de duisternis in schiet is heerlijk!”

Pirates of the Carribean in Disneyland Paris 1: Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean in Disneyland Paris is de attractie zoals Walt Disney ‘m zelf vlak voor zijn dood in 1966 orkestreerde. Wel aangevuld en verbeterd met de technieken van de jaren 90, maar gebaseerd op de originele ideeën van Walt. De Pirates of the Caribbean-versies in de Verenigde Staten hebben inmiddels scènes gekregen uit de gelijknamige films met Jack Sparrow, die in Parijs niet. Dat maakt deze spectaculaire bootreis over de zeven zeeën letterlijk en figuurlijk een meesterstuk, beaamt ook Michiel Veenstra. “Het is een klassieker. De geluiden, de muziek, de geur, de scènes waarin je nog steeds telkens wat nieuws ontdekt: dit is pure Disney-magie.”

WALT DISNEY STUDIOS PARK

5: Rock ‘n’ Roller Coaster

In Rock ’n’ Roller Coaster figureer je in een videoclip van de Amerikaanse popgroep Aerosmith. Eerst ben je er getuige van hoe de groep in de studio’s een aantal nummers opneemt. Even later stap je in één van de 5 Soundtrackers. Je trein wordt afgeschoten en in 3 seconden bereik je een snelheid van 100 kilometer per uur. Wat volgt is een razendsnelle trip door een flitsende rockvideo met haarspeldbochten en loopings. “Het is een heerlijke baan met een prachtige lancering en natuurlijk heerlijke muziek”, vindt Michiel Veenstra. “Van de 5 verschillende soundtracks die je kunt treffen is die met Love in a Rollercoaster mijn favoriet.” Love in a Rollercoaster is een aangepaste versie van de Aerosmith-hit Love in an Elevator. Iedere achtbaantrein heeft niet alleen een andere soundtrack – die uit liefst 120 luidsprekers klinkt – maar ook een andere lichtshow.

4: CinéMagique

“Uniek voor ons park: een prachtig eerbetoon aan de cinema met een paar mooie, onverwachte effecten”, geeft Michiel Veenstra als reden om CinéMagique op de 4e plek te zetten. De theatershow is inderdaad in geen enkel ander Disney-park ter wereld te vinden. In CinéMagique worden historische filmbeelden op een meesterlijke wijze gemixt met een live optreden. De ene filmklassieker loopt naadloos over in de andere. En de ontknoping is zeer verrassend. “Het leukst is CinéMagique als je ‘m nog nooit eerder gezien hebt”, tipt Michiel. “Maar ook bij herhaling blijft het een sterke attractie.”

3: Crush’s Coaster

“Ik snap best dat deze rit altijd immense rijen trekt: hij is gewoon echt extreem leuk”, zegt Michiel Veenstra over de overdekte en draaiende Crush’s Coaster. De populaire attractie is gebaseerd op de Pixar-animatiefilm Finding Nemo. Bezoekers zitten 2-aan-2 ruggelings tegen elkaar in een wagentje in de vorm van schildpad Crush. De tocht neemt je eerst mee ‘onder water’; langs het Great Barrier Reef en tussen kwallen door. Bovenaan de overdekte achtbaanheuvel kom je oog in oog te staan met haai Bruce. Daarna stort je schildpad al draaiend de diepte in. Net als Nemo in de film word je meegevoerd door de Oost-Australische Golfstroom. Michiel: “Ik krijg gewoon elke keer de slappe lach in het coasterdeel, zo heerlijk intens issie.”

2: The Twilight Zone Tower of Terror

Op 31 oktober 1939 slaat de bliksem in in het Hollywood Tower Hotel. Op mysterieuze wijze verdwijnt die noodlottig avond een lift vol hotelgasten naar The Twilight Zone. Wie het waagt het vervloekte hotel binnen te stappen, wordt opgewacht door een stoïcijnse portier. Hij begeleidt je naar een spookachtige lift in één van de 3 liftschachten. Op de weg naar boven zie je de geesten van de destijds verdwenen gasten. Op de 13e verdieping heb je een prachtig uitzicht over de Walt Disney Studios. Heel even maar, want dan maak je een duizelingwekkende val. “Het schoolvoorbeeld van wat Disney met een simpele attractie doet”, stelt Michiel Veenstra. “Een freefall bouwen kan iedereen. Er zo’n prachtig verhaal omheen bouwen kan alleen Disney. Storytelling en thrill, allebei een dikke tien!”

Ratatouille in Walt Disney Studios Park 1: Ratatouille: The Adventure

Aan het typisch Parijse Place de Rémy ligt Ratatouille: The Adventure. Achter de pittoreske geveltjes komt de Pixar-animatiefilm Ratatouille tot leven. Kookwonder Rémy neemt de gasten mee voor en achter de schermen van het restaurant van Auguste Gusteau. Op het dak van een Parijse woning – en met de skyline van de Lichtstad in de verte – stap je in kleine ‘ratmobielen’, die ieder vrij hun eigen weg door het gebouw zoeken. Je bent nu gekrompen tot het formaat van een rat. Er wacht je een spannende rit door de bruisende keuken van restaurant Gusteau’s en de koelcel gevuld met metershoge etenswaren. Onder toeziend oog van Chef Skinner wordt de drukke eetzaal bezocht: je zigzagt tussen ontelbare mensenvoeten door. Als je hachelijke tocht tot een goed einde komt, wordt de champagne ontkurkt. De kurk schiet in jouw richting. Je tolt rond en voelt de spetters. Michiel Veenstra zet het avontuur zonder een spoortje van aarzeling op nummer 1. “Wat een prachtige ride is dit! De aankleding, de techniek, de setting – Ratatouille: The Adventure is een moderne klassieker”, aldus de dj. •

2014 © Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch en Disney