• De totaalbeleving van Tivoli

De sprookjesachtige lichtjes als de avond valt, het gracieuze ballet van de pantomimegroep of het verrukkelijke smørrebrød van Fru Nimb. Een favoriet aanwijzen is niet nodig, want Tivoli heeft het allemaal! Het historische park in hartje Kopenhagen is een totaalbeleving.

“Nu begint Tivoli echt heel mooi te worden”, fluistert Marga uit Amsterdam. Vanaf een bankje voor het podium van het beroemde pantomimetheater kijkt ze tevreden glimlachend om zich heen. Haar hand maakt een cirkelende beweging achter haar. Daar flonkeren onder de donkere, hoge bomen van de brede ingangslaan de eerste lichtjes. Vele duizenden zullen nog volgen. “Tivoli is zo prachtig verlicht”, glundert de moeder van twee. “Vooral ’s avonds is het park betoverend.”

Nimb in Tivoli in Kopenhagen, Denemarken

Het beroemde restaurant Nimb in Tivoli

In de genen

Marga heeft volkomen gelijk: als de avond valt, ontpopt zich een heel ander Tivoli. Overdag heeft de zon vrij spel tussen de bladeren van de bomen langs de groene paden en in de gezellige steegjes van het stadspark. Maar als voor de zon de werkdag er op zit, nemen ontelbare lichtpuntjes het werk van de koperen ploert over. Lichtjes zitten in de genen van Tivoli, vertelt parkmedewerker Simon Verheij. “Vroeger kon men vanwege de hoge kosten de lampjes niet elke avond laten branden. Nu kan dat wel en we zullen dat ook altijd doen. Het draagt in hoge mate bij aan de magische atmosfeer in ons park.”

Zoveel méér

De avondverlichting is zo met Tivoli verweven dat het park zelfs aan de bekende Deense designer en kunstenaar Olafur Eliasson heeft gevraagd een heel nieuwe lamp voor Tivoli te ontwerpen. Die zal vanaf 2017 in de tuinen gaan branden. Die kunstzinnige opdracht is een perfect voorbeeld van dat andere DNA van Tivoli: cultuur, muziek en kunst. Want wie denkt dat Tivoli slechts een mooi pretpark met spannende attracties is, zit er naast. Natuurlijk heeft het stadspark draaimolens, achtbanen (de houten Rutschebanen is zelfs meer dan honderd jaar oud) en darkrides (Den Flyvende Kuffert, een tochtje in een vliegende koffer door de sprookjes van Hans Christian Andersen is een aanrader), maar Tivoli is zoveel méér.

Tivoli is heel populair bij de Deense jeugd

Tussen raadhuis en station

Muziek, show en entertainment spelen een hoofdrol in het zo strategisch – tussen het raadhuis en het centraal station van Kopenhagen – gelegen park. “We hebben een eigen pantomimegroep, een symfonieorkest, een jazzband en een eigen balletschool. We hebben ook een muziekschool die jongens en meisjes opleidt voor de beroemde Youth Guard, onze honderdkoppige drumband die regelmatig een parade door de tuinen verzorgt.” Tivoli heeft ook een eigen concertzaal, een jazzpaviljoen en Plænen, de gigantische bühne waar elke vrijdagavond FredagsRock wordt gehouden, een openluchtconcert van (nationaal) bekende artiesten.

Pantomime Theater Tivoli in Kopenhagen, Denemarken

Het Pantomime Theater van Tivoli

Gracieuze bewegingen

En het fameuze pantomimetheater niet te vergeten. Geen enkele bezoeker ziet het in Chinese stijl gebouwde podium over het hoofd: direct achter de hoofdingang en grenzend aan een groot grasveld vol houten bankjes. Vanaf die bankjes kijken de twee meiden van Marga ademloos naar het verhaal van Assepoester. De gracieuze bewegingen van de balletdansers, de melodieuze muziek en de kleurrijke kleding en decors brengen het tweetal in vervoering. Dat de muziek gecomponeerd is door de Deense singer-songwriter Nanna Øland Fabricius, beter bekend als Oh Land, dat de bekroonde Russische choreograaf Yuri Possovkov verantwoordelijk is voor de danspassen en dat de kostuums en de achterwanden zelfs zijn ontworpen door de Deense koningin Margaretha II, het deert hen niet. Wat voor hen telt is de allesomvattende magie van Askepot, zoals Assepoes in het Deens heet.

Tivoli, I Lov' It

Tivoli, I Lov’ It

Specialiteit: smørrebrød

Als het doek van het Pantomimeteatret valt, kijken de dochters hun moeder met stralende ogen aan. Het hoogtepunt van een dagje Tivoli? “Voor hen zeker, ze zitten zelf op ballet, dus deze voorstelling maakt ongelooflijk veel indruk. Mijn eigen favoriete belevenis? Nou, misschien wel het smørrebrød dat we vanmiddag gegeten hebben bij Fru Nimb. Als je in Denemarken bent moet je toch minimaal één keer die specialiteit geproefd hebben. Fru Nimb serveert drie kleinere smørrebrødjes op een mooi opgemaakt bord. Elke dag is er een andere variatie; de kok beslist ’s morgens wat hij de gasten die dag voorschotelt. Wij hadden een roggebrood met gefrituurde schol met tartaargelei, een boterham met kruidige worst, ui en Tarragon-mayonaise en een sneetje met gebakken haring met gekaramelliseerde uitjes. De meiden zijn helemaal geen fan van haring, maar deze vonden ze – door de zoete smaak van de uitjes – heerlijk.”

Totaalbeleving

Een hoogtepunt dus, het smørrebrød van Fru Nimb? “Zeker! Maar eh… als je me vraagt om te kiezen tussen de lunchlekkernijen van vanmiddag of de lichtjes van nu, dan weet ik het niet. Het is allemaal fantastisch, het gaat om de totaalbeleving van zo’n dag. En die is onvergetelijk. Toen ik hier de eerste keer kwam, dacht ik: wat doet een pretpark midden in de stad? Nu weet ik het: Tivoli ís Kopenhagen!” •

2016 © Tekst en foto’s: Adri van Esch
Geschreven voor de blog van Visit Denmark