Gemeente pakt kasteel Land van Ooit aan

De roze kleur van het kasteel Steenenburg – nog daterend uit de tijd van het Land van Ooit – gaat definitief verdwijnen. De gemeente geeft het exterieur van het monumentale bouwwerk een grote opknapbeurt die een jaar duurt. Daarna is het kasteel weer baksteenrood, zoals het ooit was.

Het meest kenmerkende gebouw van het Land van Ooit was het roze kasteel. Het eeuwenoude kasteel, waar eens nog de graaf van d’Oultremont woonde, werd eind jaren tachtig volledig roze geverfd en vanaf 1989 de blikvanger van themapark Land van Ooit. De zachtroze kleur was altijd al een doorn in het oog van de gemeente Heusden; toen de gemeente het park na het faillissement eind 2007 opkocht, werd al aangegeven dat het bouwwerk in originele staat werd teruggebracht en dat de suikerspinkleur verwijderd zou worden.

Grond en opstallen

De gemeente Heusden betaalde in 2008 15,4 miljoen euro voor de gronden en opstallen van het Land van Ooit. PvdA-wethouder Adriaan van Mierlo maakte destijds niet alleen duidelijk dat de roze kleur van het kasteel zou verdwijnen, maar ook dat het 34 hectare grote gebied in het hart van de gemeente een recreatief-toeristische bestemming zou houden. Nu – tien jaar later – komt er eindelijk schot in de zaak. De roze kleur van het kasteel gaat inderdaad verdwijnen, maar van een toeristische trekpleister van formaat op de plek van het Land van Ooit is geen sprake. Op het terrein komen nu woningen en een medisch-diagnostisch centrum.

Medische campus en woningen

In de jaren na de definitieve ondergang van ‘het land waar kinderen de baas zijn’ voerde de gemeente gesprekken met diverse ondernemers, maar die strandden allemaal. De gemeente besloot uiteindelijk het stempel ‘recreatief-toeristische bestemming’ voor het voormalige Land van Ooit – inmiddels omgedoopt tot Poort van Heusden en tegenwoordig Landgoed Steenenburg – te laten vallen. Inmiddels ligt er een overeenkomst met Kelders Senior Group die een moderne medische campus op het terrein gaat inrichten met een hoogwaardig medisch research, development en diagnostisch centrum als middelpunt. In de zuidelijke rand van het gebied komen 120 zorgappartementen, 45 hofjeswoningen en 56 riante (water)woningen die door de gemeente zelf worden ontwikkeld.

Oude contouren

Onderdeel van de grote aanpak van Ooit-terrein is de renovatie van het kasteel; de gemeente trekt daar 1,2 miljoen euro voor uit. In een jaar tijd wordt het exterieur van het monumentale bouwwerk volledig vernieuwd. “Het metsel- en voegwerk aanpakken kost de meeste tijd”, vertelt Dré van Dinther, eigenaar van het gelijknamige bouwbedrijf dat de klus gaat klaren. “We hebben proeven gedaan om te bestuderen hoe we het beste te werk kunnen gaan. Uiteindelijk zullen de oorspronkelijke contouren van het kasteel en ook de oude kleuren weer terugkomen.”

Kleur van baksteen

Het Roze Kasteel van het Land van Ooit

Om dat te bereiken zullen de twee glazen serres die Ooit-eigenaar Marc Taminiau aan het kasteel zette de komende weken worden afgebroken. Daarna zijn naast de daken en vensters ook de muren aan de beurt. “De oude roze verflaag kan er voor zo’n 70 procent af”, schat Van Dinther in. “Dan komt er een nieuwe laag kaleiverf op. Die verf is weerbestendig, maar berokkent door zijn open structuur geen schade aan de muren. Het is achteraf gezien een schande dat zulke kaleiverf destijds ook niet gebuikt is voor muren die dateren uit de dertiende eeuw.” Het kasteel zal over een jaar weer de kleur van baksteen hebben. De bakstenen zullen ook weer zichtbaar zijn. Alleen op de twee torens van het gebouw blijft pleisterwerk zitten, maar ook die zal een rode baksteenkleur krijgen.

Groenonderhoud

De gemeente pakt ook het groen rond kasteel Steenenburg aan. De afgelopen tien jaar werd alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud uitgevoerd. Een inventarisatie toonde aan dat – hoewel het groen er redelijk goed bij ligt – een grote onderhoudsbeurt geen overbodige luxe is, vooral ook om de blijvende veiligheid voor wandelaars te garanderen. De gemeente gaat bomen die scheef gewaaid zijn rooien en omgevallen bomen verwijderen. Ook stamstukken van beuken langs de Kasteellaan die zijn aangetast door zwammen worden gerooid. Voor sommige rooiwerkzaamheden is een vergunning nodig, andere werkzaamheden worden nog in 2018 uitgevoerd. De beeldbepalende bruine beuk en Hollandse linde die in de kasteeltuin staan worden nader onderzocht. Bekeken wordt wat de levensverwachting van deze bomen is en er wordt een advies uitgebracht door boomdeskundigen.

Indrukwekkende geschiedenis

De renovatie van het exterieur van kasteel Steenenburg wordt verzorgd door Van Dinther Bouwbedrijf uit Schaijk, daarbij terzijde gestaan door leidekkerbedrijf Walter Verhoeven uit Nieuwkuijk en architectenbureau Delfgou uit Scherpenzeel. “Het verhaal achter dit kasteel, dat is het mooie van deze klus”, glimlacht Dré van Dinther. “De geschiedenis van dit kasteel is indrukwekkend. Tientallen jaren lang is er helaas geen of weinig onderhoud gepleegd. Niemand was er zich echter van bewust dat het er zó slecht bijstond. Als de serres gesloopt zijn, gaan de steigers om het kasteel. Dan begint de spannendste klus, want je weet nooit precies wat je aantreft en het loopt zelden helemaal zoals je verwacht. Maar wie oude foto’s van het gebouw bekijkt, ziet dat er hier wel wat eer te behalen is. Hopende dat de winter niet te streng is en voor vertraging zorgt, kunnen we in september 2019 het gerenoveerde Landgoed Steenenburg bewonderen.”