• DJ TIËSTO ORKESTREERT VETTE AQUANURA

    Aquanura in de Efteling
  • DJ TIËSTO ORKESTREERT VETTE AQUANURA

Dj Tiësto voorzag Aquanura in de Efteling van een nieuwe, swingende soundtrack. “Ik combineerde sprookjesachtige melodieën met mijn vette beats”, vertelde hij bij de première. “Die combinatie zorgt voor een heel sensationele danceversie van Aquanura.”

“D’n diejen hoeft helemaol nooit mir te werken”, weet een echte Brabander langs de waterkant van de Vonderplas in de Efteling. ‘D’n diejen’ dat is dj Tiësto. De wereldberoemde dj – eveneens uit Brabant afkomstig – heeft een vermogen van een slordige 50 miljoen euro, doceert de provinciegenoot. Maar stil zitten en niks doen is niet aan de meester van de mixen besteed. Tiësto is net terug uit Australië – “Waar het heel wat warmer is dan hier” – en reisde met een lichte jetlag af naar Kaatsheuvel voor de première van zijn eigen versie van Aquanura.

Naadloze mix van Tiësto- en Efteling-klassiekers

Multimiljonair Tiësto heeft voor het waterspektakel van de Efteling een dancemix gemaakt van bekende Tiësto- en Efteling-klassiekers. Zijn Adagio for Strings loopt naadloos over in de soundtrack van Joris en de Draak. Tiësto’s nummer 1-hit Traffic mixt fantastisch met bekende tunes van Efteling-attracties als Raveleijn en Carnaval Festival. Allemaal met een stevige beat eronder, die zelf weer wonderwel samengaat met de knallen van de 200 waterstralen van Aquanura.

Spannend en een beetje dreigend

Het is de tweede keer dat Tijs Verwest – alias Tiësto – een fonteinenshow van de Amerikaanse fabrikant WET orkestreert. Ook het waterspektakel bij het megahotel Bellagio in Las Vegas voorzag de Bredanaar van zijn kenmerkende techno, trance en electro. Maar de versie in de Efteling is vetter, vindt de dj. Vooral de remix van de muziek uit het Spookslot – de bekende Dance Macabre van de Franse componist Camille Saint-Saëns – kan hem bekoren. “Daar ben ik bijzonder tevreden over”, vertelt hij. “Het is een klassieker in een heel eigentijds arrangement. Het ziet er ook super uit; het is echt een hoogtepunt in mijn Aquanura-productie. Het doet me denken aan de remix die ik gemaakt heb van de muziek van Disney’s Pirates of the Caribbean, ook spannend en een beetje dreigend.”

Sprookjesachtige melodieën en vette beats

De 12 minuten durende Tiësto-versie van Aquanura zal bij speciale gelegenheden op het programma staan, zoals in de voorjaarsvakantie en op de negen zaterdagen van het Negen Pleinen Festijn. Ook tijdens het komende Oud & Nieuw-feest wordt de Tiësto-editie vertoond en dat is precies waar deze swingende uitvoering van Aquanura thuis hoort: op een party. Een feestelijkere versie van de populaire fonteinenshow is nauwelijks denkbaar. Dat vindt de master himself ook: “De sprookjesachtige melodieën in combinatie met mijn vette beats maken dit tot een heel sensationele versie van Aquanura.”

Tiësto houdt van mooie dingen

Nu Tiësto Aquanura heeft toegevoegd aan zijn erelijst – waarop al de titel ‘Beste dj aller tijden’, een Legend Award en een nominatie voor een Grammy Award stonden – komt de dj wellicht ietsje vaker naar Kaatsheuvel. Want de laatste keer dat hij de Efteling uitgebreid bezocht was in 1998, moet hij met licht schaamrood op de kaken toegeven. De achtbanen van het pretpark maakten toen niet zo’n indruk op hem. “Ik hou niet zo van snelheid en rollercoasters. Ik hou meer van móóie dingen: Droomvlucht bijvoorbeeld. En het Sprookjesbos, met de Indische Waterlelies.” De nieuwe Aquanura Tiësto-style kan aan het rijtje ‘mooie dingen’ worden toegevoegd. •

TIËSTO MAAKT MUZIKAAL WATERBALLET

Sprookjesachtige melodieën gecombineerd met de vette beats van dj Tiësto geven fonteinenshow Aquanura in de Efteling een compleet nieuwe dimensie. “Dit is wel de meest sensationele versie van Aquanura”, oordeelt Tiësto enthousiast.

“Hallo, met de Efteling”. Zo simpel kwam het contact tussen Tiësto en het attractiepark in Kaatsheuvel tot stand. Gewoon per telefoon. Of de wereldberoemde dj er voor voelde om een dancemix te maken voor Aquanura, de gigantische fonteinenshow die elke avond bezoekers van het pretpark imponeert.

Snel beklonken

De Bredanaar had een dergelijk kunstje al eens eerder geflikt: in september gaf hij een vergelijkbaar waterspektakel in gokstad Las Vegas een nieuwe soundtrack. Nu werd hij gevraagd om amper 35 kilometer van zijn eigen huis de op twee na grootste fonteinenshow van de wereld van muziek te voorzien. Tiësto hoefde niet lang na te denken: de deal was snel beklonken.

Goedgekeurd

De Aquanura-versie van Tiësto is gereed en hoogstpersoonlijk goedgekeurd door de meester zelf. “Sprookjes en dance gaan prima samen, dat bewijst deze sensationele versie van Aquanura. Ik heb 12 minuten lang staan genieten en vindt de inzet van fonteinen en licht perfect bij de muziek passen”, zei de dj bij de première van de watershow.

Techno beats

De ruim 200 fonteinen van het waterballet dansen mee op Tiësto’s techno beats. Het licht van 900 lampen en gigantische vuurkolommen versterken de dancemix gemaakt van Tiësto- en Efteling-klassiekers. Bekende hits van de dj – zoals Adagio for Strings en Traffic – zijn harmonieus verweven met de Efteling-klanken van Carnaval Festival, Joris en de Draak en Raveleijn.

Spannend en dreigend

Zelf is Tiësto het meest gecharmeerd van zijn remix van de muziek uit het Spookslot. De Dance Macabre van de Franse componist Camille Saint-Saëns kreeg een heel eigentijds arrangement. “Dat is het hoogtepunt van de show: het klinkt niet alleen goed, het ziet er ook super uit”, oordeelt de dj. “Het is spannend en een beetje dreigend. Het doet me denken aan de remix die ik heb gemaakt van de muziek van Pirates of the Caribbean.”

Schoolreisje

“Het was vet om samen te werken, want de Efteling is een prachtig bedrijf”, vertelt Tiësto. Als kind van 6 bezocht hij het Brabantse pretpark voor het eerst. “We waren hier op schoolreisje en vooral het Sprookjesbos is in mijn herinnering gebleven. En Droomvlucht natuurlijk. Ik hou van mooie dingen; rollercoasters doen me niet zo veel. Voor het laatst heb ik de Efteling in 1998 uitgebreid bezocht, dus ik heb wel wat in te halen.”

Speciale gelegenheden

Aquanura is voor bezoekers van de Efteling dagelijks te bewonderen, maar de Tiësto-editie is alleen te zien bij speciale gelegenheden, zoals in de voorjaarsvakantie en op de zaterdagen van het zomerse Negen Pleinen Festijn. Tijdens het komende Oud & Nieuw-feest luidt de Tiësto-versie van Aquanura het nieuwe jaar in. Voor de première van de nieuwe show trotseerde de Brabantse dj, die net terug was uit Australië, met plezier zijn jetlag. “Hier is het beste van de Efteling en Tiësto samengebracht”, constateert hij met tevredenheid. •