• Les Grands Magasins: likkebaardend winkelen in Parijs

Je kunt naar Parijs voor de bezienswaardigheden, de musea, het uitgaan of gewoon voor de sfeer. Maar de Franse hoofdstad is ook een shoppingparadijs. Alleen al in de vijf grote warenhuizen – Les Grands Magasins, met hoofdletters! – kun je dagenlang ronddolen. Koopjes vind je er nauwelijks, of je moet je slag proberen te slaan tijdens de soldes. Exclusieve producten zijn er des te meer, vooral op het gebied van mode en lichaamsverzorging. Maar in de Parijse warenhuizen kun je nog zoveel meer: een tentoonstelling bekijken, genieten van de historische panden waarin de warenhuizen gevestigd zijn, een café au lait drinken met uitzicht over de daken van de stad of je baard laten trimmen.

“C’est interdit!”, bast één van de beveiligers die onderaan de roltrap van Galeries Lafayette staat. Hij doet een stap naar voren en maakt zich los uit het groepje uniformen dat gezellig – maar wel met de strenge blik op het publiek – in de entreehal staat te keuvelen. Een foto maken van een kwartetje trendy aangeklede paspoppen is dus niet toegestaan. Het is de enige dissonant tijdens ons bezoek aan de Grands Magasins. De Parijse warenhuizen doen namelijk alles om de klant tevreden te stellen. Het liefst steken ze daarbij elkaar de loef af, want de concurrentie is groot, vooral tussen de twee grootste winkels: Printemps en Galeries Lafayette. Die twee consumentenmekka’s zijn haast buren van elkaar: ze liggen beide aan de prestigieuze Boulevard Haussmann, achter Opéra Garnier. Hun grootste rivaal hebben ze in 2005 van zich af weten te schudden: in juni van dat jaar sloot La Samaritaine de deuren. Volgens eigenaar LVMH – het luxemerk Louis Vuitton Moët Hennessy, later komen we ze nog een keer tegen – was het pand brandgevaarlijk en zou het veilig maken van het warenhuis ten koste gaan van het art deco interieur. Inmiddels lijkt het karakteristieke gebouw aan de oever van de Seine gered van de ondergang en zijn er plannen voor een hotel en luxe shops. Met La Samaritaine gevloerd hoeven Printemps en Galeries Lafayette alleen maar elkaar in de gaten te houden. Er zijn nog wel drie andere Grands Magasins in Parijs, maar die zijn beduidend minder Grand dan de leidende twee.

Warenhuis Samaritaine en het zomerstrand langs de Seine-kade in Parijs

Warenhuis Samaritaine en het zomerstrand langs de Seine-kade in Parijs

Hoe groots Galeries Lafayette is, kun je zien bij een rondleiding door het monumentale gebouw. De tour voert door de grote hal, over de prachtige balkons die uitzicht geven op de honderd jaar oude neo-Byzantijnse glas-in-lood-koepel en over het dakterras. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in La Galerie des Galeries, waar per jaar vier exposities worden gehouden van werk van Franse en internationale kunstenaars. Lafayette heeft naast hoofdgebouw Lafayette Coupole nog twee gigantische panden: Lafayette Homme en Lafayette Maison. De eerste biedt kleding en schoeisel van alle bekende modeontwerpers, de tweede heeft vijf etages vol handigheden voor het huishouden, van servies tot keukenaccessoires, van meubelen tot elektrische apparaten, van verlichting tot beddengoed.

Concurrent Printemps – even verderop op de boulevard – blijft niet achter. Ook daar drie verdiepingen met huishoudelijke producten die nog net wat eleganter en dus ook duurder zijn dan bij de buurman. Ook Printemps heeft alles netjes verdeeld over drie gebouwen: zeven verdiepingen voor de dames, negen etages met alles voor huis en huid en vijf verdiepingen plus een kelder voor de man. Opmerkelijk is dat herenwarenhuis Printemps Homme heel Engels is ingericht door modeontwerper Paul Smith.

De grote twee hebben elders in de stad nog drie kleinere rivalen: Le Bon Marché op de linkeroever van de Seine, de Bazar de l‘Hôtel de Ville die zich – zoals de naam al aangeeft – vlakbij het stadhuis van Parijs bevindt en zich tegenwoordig BHV noemt, en de kleinste van de vijf: Franck et Fils. Het is geen wonder dat merken als Dior, TAG Heuer, Donna Karan, Fendi, Givenchy, Kenzo, Louis Vuitton en Marc Jacobs prominente plekken in het trendy Franck et Fils en het luxe Le Bon Marché hebben. Al deze merknamen zijn, net als de twee warenhuizen, eigendom van LVMH.

Printemps en Lafayette mogen dan op duizenden vierkante meters luxe artikelen voor thuis hebben uitgestald, voor het echte huiswerk moet je naar BHV. Bij de buurman van burgemeester Bertrand Delanoë kun je niet alleen terecht voor op maat gemaakte gordijnen, de aanschaf van een fiets of alle benodigdheden voor hond en kat, de winkel aan de Rue de Rivoli is ook een enorme gereedschapskist. BHV heeft een gigantisch assortiment voor doe-het-zelvers en organiseert tweemaal per week workshops over hoe je meubelen kunt restaureren, tegels goed moet zetten en een deur schildert zonder druipers.

Le Bon Marché onderscheidt zich met La Grande Épicerie, een samenbundeling van alle Parijse eetwinkeltjes op één winkelvloer. Alles wat je – goedkoper – in de kleine straatjes van de Franse hoofdstad bij de kleine boulangerie, fromagerie, boucherie en charcuterie vindt, ligt ook uitgestald in La Grande Épicerie. Daarnaast tref je er delicatessen van over de hele aardbol aan, keurig gerangschikt per land. Vis uit landen aan de Baltische Zee, gedroogde mandarijnschillen uit Japan, marshmallows uit de States of Prosciutto di Parma uit Italië, Le Bon Marché heeft het. Sinds kort is de benedenverdieping van het warenhuis omgetoverd in een wijnkelder inclusief een restaurant waar het glas geheven kan worden. Twintig bakkers, 25 koks en twintig patissiers fabriceren de verrukkelijkste gerechten en lekkernijen die meegenomen kunnen worden naar huis of hotelkamer.

Wil je ter plekke wat eten dan kun je in Le Café de la Grande Épicerie een salade, tartine of soep bestellen en bij Primo Piano een eigengemaakte paté, carpaccio of een dessert. Bij alle warenhuizen komt de inwendige mens haast net zo goed aan zijn trekken als de uitwendige. Printemps en Galeries Lafayette hebben allebei een open terras op de bovenste verdieping van hun eerbiedwaardige complexen. Bij Printemps moet je naar de negende etage van hun gebouw Beauté-Maison voor zelfbedieningsrestaurant Déli-Cieux. Galeries Lafayette heeft voor zijn hoogste restaurant La Terrasse – alleen in de zomer open – een topkok en een meester-patissier ingehuurd die originele gerechten bedachten als een salade die je kunt drinken, pasta met tarwekiem en de Miss Gla’Gla ijscoupe. Het uitzicht over Parijs op de twee dakterrassen is fenomenaal, zeker als ook nog eens het zonnetje schijnt. Bij slechter weer kun je voor een stads vergezicht terecht in La Brasserie, in het gebouw Printemps Mode.

Warenhuis in Parijs Eenmaal aangekleed volgens de laatste mode en gevoed met gezonde gerechten is het de beurt aan lijf en leden om gepamperd te worden. Le Bon Marché heeft Le Théâtre de la Beauté waar Japanse shiatsu-massages gegeven worden en gezichtsbehandelingen door Armani en Chanel. Nepnagels kunnen stilistisch verantwoord worden aangezet aan de Dior Nail Bar. Printemps heeft dan weer een volledig witte haarsalon, met niet ver daar vandaan het Point WC, voor wie zélf een trui met merklogo wil breien. Alles wat je daar in de smetteloze toiletten ziet is ook te koop: wc-brillen, borstels, zeeppompjes of zelfs een uitklaptafeltje inclusief tijdschriftenrek voor naast de toiletpot. In Galeries Lafayette staan cabines waar je alleen of met z’n tweetjes een behandeling kunt krijgen. Je hele lijf of alleen je gezicht, je voeten, een manicure, waxen, je zegt het maar. BHV heeft de Parijse haarspecialist Les Mauvais Garçons in huis gehaald om de heren onder handen te nemen. De bad boys knippen en stylen je haar, geven je een intensieve scheerbeurt of trimmen je baard of snor.

Om ook de niet-shopaholics over de drempel te krijgen bieden de vijf Grands Magasins allerlei services om het de klant gemakkelijk te maken. Le Bon Marché heeft een Conciergerie die alles voor je kan regelen: een spabehandeling, een restaurantreservering, een advies over kleding of inrichting van je huis. Franck et Fils heeft een stilist in dienst die je, voordat je modeaankopen doet, advies geeft en bij Printemps en Galeries Lafayette kan er een personal shopper meegaan op je winkelronde. Bij BHV repareren ze je horloges of juwelen, Franck et Fils vermaakt je gekochte kleding en levert die binnen een etmaal af bij je hotel, Printemps heeft valet parking en Bon Marché regelt op verzoek een taxi voor je. Met zoveel luxe en service vraag je je af waarom er toch nog zoveel mannen buiten bij de deuren van de warenhuizen wachten totdat hun vrouw, vriend of vriendin weer naar buiten komt. Die heren roken een sigaretje, maken een praatje of hangen verveeld tegen de hekjes die ervoor moeten zorgen dat de stromen bezoekers keurig op het trottoir blijven. Ondertussen werpen ze een blik in de tot in de puntjes verzorgde etalages. Om de tijd te doden zijn ze even etalagelikkers, want zo noemen de Fransen een windowshopper: lèche-vitrine. Niet alleen ín de Grands Magasins kun je likkebaardend shoppen, zelfs buiten lik je je vingers af bij zoveel mooie koopwaar. •

Boulevard Haussmann

Printemps en Galeries Lafayette liggen aan Boulevard Haussmann, één van de grootste boulevards van Parijs. De ruim driehonderd meter brede straat is 2,5 kilometer lang en met 430.000 passanten per dag één van de grootste commerciële centra van Europa. In de periode voor kerst is de boulevard in het negende arrondissement van Parijs een zee van lichtjes en uitbundig versierde etalages. De drie andere grote warenhuizen – Le Bon Marché, BHV en Franck et Fils – liggen verspreid door de stad.

Galeries Lafayette, 40 Boulevard Haussmann, metro: Chaussée d’Antin La Fayette
Printemps, 64 Boulevard Haussmann, metro: Havre Caumartin
Le Bon Marché, 24 Rue de Sèvres, metro: Sèvres Babylone
BHV, 52 Rue de Rivoli, metro: Hôtel de Ville
Franck et Fils, 80 Rue de Passy, metro: La Muette

Goedkoper winkelen

De uitverkoop in Frankrijk wordt door de overheid gereguleerd. De Fransen kennen een zomer- en een winteruitverkoop. De kortingen kunnen oplopen van veertig tot wel zeventig procent aan het eind van de soldes. De zomeruitverkoop is in juni, de winterversie steeds in de eerste twee maanden van het jaar.

Ga je niet in de uitverkoopperiode naar Parijs en wil je toch goedkoop shoppen, dan hebben we hier nog twee tips. Tati is het grootste budgetwarenhuis van Parijs. Ze hebben er superkoopjes en het is er altijd druk. Je moet wel een beetje van graaien en elleboogwerk houden. Tati heeft in Parijs elf vestigingen, onder meer aan de Boulevard Rochechouart en de Rue du Temple.

Is de merkloze kleding van Tati niks voor jou, maar wil je ook niet het volle pond betalen voor je designerkleding, ga dan naar de ready-to-wear stock shops in het verlengde van de Rue d’Alésia. Je vindt er de bekende merken met flinke korting omdat de kledingstukken afkomstig zijn uit een vorige collectie. Je kunt er ook terecht voor tweedehands merkkleding.

2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch