Negenjarige is voor één dag baas van Slagharen

Negen jaar en toch al directeur zijn van een attractiepark. Dat overkwam Mees Nijhof. Hij was een dag lang baas van Attractiepark Slagharen.

Vraag aan jongens wat ze het liefst willen worden en het antwoord is in negen van de tien gevallen: atleet, brandweerman of astronaut. In Slagharen weten ze dat veel kinderen er ook van dromen directeur van een pretpark te worden. Heel wat meisjes en jongens hingen die wens vorig jaar in de levensgrote wensboom tijdens het herfstevenement Western Wish Fall. Wensen zijn er om in vervulling te laten gaan en die eer viel na loting te beurt aan Mees Nijhof uit Twist. De negenjarige Mees meldde zich aan de poort van het attractiepark om één dag lang de taken van directeur Dave Storm over te nemen.

Zwaaien met Randy en Rosie

Voordat Mees aan zijn dagje directeurschap kon beginnen, moest er eerst een contract worden ondertekend. Daarin stond ondermeer dat Dave Storm hem die dag als adjunct-directeur zou ondersteunen en wat zijn salaris zou zijn: een onbetaalbare dag. Vol energie en enthousiasme startte de junior directeur vervolgens met zijn werkzaamheden: een kort overleg met alle parkmanagers en het begroeten van de bezoekers vanaf het balkon van het entreegebouw. “Het zwaaien naar de gasten was heel leuk”, glimlacht Mees tijdens zijn eerste werkpauze. “Zo’n ervaring maak je nooit meer mee!” Nadat hij even later met Randy en Rosie in de kleedkamer heeft vertoefd, constateert hij met genoegen dat hij de parkmascottes voortaan tot zijn vrienden mag rekenen.

Goedgekeurd!

Na de pauze stonden taken op het programma die ieder kind graag zou willen vervullen: het testen van attracties en de lekkernijen die in Slagharen te koop zijn. Gekleed in een kostuum een directeur waardig en met een stoere sheriffbadge op zijn borst stapt Mees trots door ‘zijn’ park. De tijdelijk ‘gedegradeerde’ Dave Storm volgt hem met een goedkeurende blik op de voet. Gold Rush moet de eerste bestemming worden, besluit Mees. Met twee ritjes op de achterste rij – “Want daar ga je het hoogst en het hardst” – wordt de achtbaan op de proef gesteld. Na afloop loopt hij nog even naar zijn medewerkers. “Goedgekeurd!”, roept hij tegen hen, en hij steekt zijn duim omhoog.

Lees verder onder de foto’s

Erg lekker

Mees leert snel: hij ziet directeur Dave Storm regelmatig een rondslingerend papiertje van de grond oprapen en weggooien. Op weg naar de poffertjeskraam en donutshop Dunkin’ volgt Mees het goede voorbeeld. Vervolgens bakt hij zelf enkele porties poffertjes – een directeur moet zich immers regelmatig op de werkvloer nuttig maken – en bestrooit ze ruimhartig met poedersuiker. Even proeven of ze de kwaliteitscontrole kunnen doorstaan. Met een volle mond knikt Mees even later: “Mmm, lekker!” Bij Dunkin’ informeert de jonge manager welke donuts het meest en minst verkopen. Het Cookie Monster gaat het vaakst over de toonbank, de Peanut Butter het minst vaak. Wat Mees bevreemdt, want die is juist erg lekker. Zijn favoriete donut – en daar hij moet hij best lang over nadenken – is echter de Oreo.

Red Bandit City

Na al die ervaringen in het pretpark is het tijd voor een goed overleg met Dave Storm, want de kleine directeur heeft allerlei tips en aanbevelingen. Hij tovert een lijst vol kritische en creatieve ideeën tevoorschijn. Achter de Main Street is nog een stuk bosrijk terrein beschikbaar, daar ziet Mees liefst een heel nieuw themagebied verrijzen. Hij heeft ook al een naam bedacht: Red Bandit City, genoemd naar de boeven die in het park altijd op zoek zijn naar goud. “Red Bandit City is helemaal op de kop gezet door de schurken”, legt Mees uit. “In de saloon hebben de Red Bandits hun sporen achtergelaten, met omgekeerde kamers, gekke trappen, glijbanen en dolgedraaide deuren.” Dave Storm luistert met aandacht en bewondering naar alle plannen van Mees. Hij belooft ze goed in zijn oren te knopen.

Kinderdirecteur

Aan het eind van de dag loopt het contract van Mees Nijhof als directeur van Attractiepark Slagharen af. Hij gaat naar huis met een prachtige drinkbeker met daarop zijn naam en functie, met een indrukwekkende oorkonde en met heel veel onvergetelijke herinneringen. “Ik ben nu geen directeur van het pretpark meer, maar ik kan altijd zeggen dat ik óóit directeur van Slagharen ben geweest”, zegt Mees met een grote lach op het gezicht. Volgend jaar komt er vast weer een nieuwe tijdelijke kinderdirecteur, want in de herfst staat de grote wensboom weer midden in het attractiepark, als stralend middelpunt van Western Wish Fall.

Op Parkplanet4kids: Hiep hoi, ik ben pretparkdirecteur!

Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Attractiepark Slagharen