Ruud de Wild wil de beste zijn

Ruud de Wild en zijn Q-music radiocollega Jeroen Kijk in de Vegte zijn altijd aan het bekvechten. In de uitzending, maar ook daarna. “Als Jeroen en ik man en vrouw waren geweest, zouden we het ideale huwelijk hebben gehad. We hebben altijd ruzie haha!”

Ruud de Wild

Ruud de Wild

Belofte maakt schuld. En dus maakte Ruud de Wild op zijn vakantie-eiland Ibiza genereus tijd vrij voor een interview. In zijn uitzending, ten overstaan van alle luisteraars, had de Q-music-dj de persoonlijke belofte gedaan om ook te zullen figureren in het blad dat Albert Verlinde aan het samenstellen was. Het resultaat: dit artikel.

De Wild lost zijn toezegging met plezier in, want Albert, da’s een aardige gast. “Ik vind hem een verrassend leuk mens en kan enorm met hem lachen. En voor een roddelnicht is hij nog oprecht ook! Hij past steeds keurig hoor en wederhoor toe. En hij is rechtlijnig in zijn overdenkingen: als eenmaal de keus voor een item is gemaakt, dan gaat hij er helemaal voor. Geen gelul over ‘we doen het misschien wel’, of ‘misschien toch maar niet’. Albert doet het nooit half: het is helemaal of hij ziet er van af. En tijdens het proces zegt hij niet: dit gaat te ver. Kijk naar dat spraakmakende filmpje van enkele maanden geleden waarin Georgina Verbaan niet met vriendlief Jort Kelder zoende, maar met een collega. Presentatrice Daphne Bunskoek vond dat een grens was overschreden en dreigde te stoppen met Boulevard. Albert stond pal achter het onderwerp en ik kies voor zijn aanpak. Als je problemen hebt met zo’n programma moet je er al bij voorbaat niet gaan werken. Je wéét dat zulke dingen op je pad gaan komen. Dat er een soort ethische grens overschreden zou zijn, dat is echt onzin!”

Elke dinsdagochtend serveert Verlinde in Ruuddewild.nl vers showbizznieuws. En dat doet hij uitstekend, vindt de radiogastheer. “Niet op de manier zoals Evert Santegoeds dat doet, zo van ‘heb je al gehoord dat….?’ Albert trekt het breder en legt zijn eigen beleving er in. Hij vertelt over zaken die hij zélf heeft meegemaakt.”

‘Ik ben gek op winkelen, op mode en mooie inrichtingen’

Ruud de Wild is tot zijn tevredenheid weer terug met een ochtendshow en – tot zijn intense vreugde – weer samen op de radio met collega Jeroen Kijk in de Vegte. “Als Jeroen en ik man en vrouw waren geweest, zouden we het ideale huwelijk hebben gehad. We hebben altijd ruzie haha! We zijn altijd aan het bekvechten, ook na de uitzending. Volgens Jeroen heb ik meer nichteneigenschappen dan hij. Ik moet toegeven: ik let erg op kleding en ben ijdeler dan Jeroen. Daarentegen houdt hij weer van musicals en die háát ik! Maar alles bij elkaar opgeteld ben ik redelijk geïntegreerd in homo-Nederland. Ik ben gek op winkelen, op mode en mooie inrichtingen. Leg me langs de homomeetlat en ik scoor toch zeker een zeven.”

Een zeven op de roze duimstok is wellicht zelfs nog aan de magere kant; Ruud de Wild was immers in 2001 de initiatiefnemer van de Homo 100, de hitparade met nichtennummers als It’s raining men, YMCA en I will survive. Het steekt hem dat hij die jaarlijkse hitlijst niet mee heeft kunnen nemen naar zijn nieuwe broodheer Q-music en dat 3FM er twee weken geleden weer goede sier mee maakte. “Het is een beetje goedkoop van BNN om dat idee te pikken. Ze hebben stiekem de merknaam Homo 100 vastgelegd en dat vind ik op zijn zachtst gezegd niet leuk. Ik stoor me ook aan hoe ze de Homo 100 aankondigden: ‘voor alle nichten, anuspiraten, lesbo’s, potjes, ruggenkruipers en tuinbroekendraagsters’. Ik ben niet heiliger dan de paus – grof zijn is leuk – maar dit zijn open deuren. Vergelijk het met alle Marokkanen dieven noemen. Dat is veel te kort door de bocht en schoppen om te schoppen. Beide dj’s (Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van de Coen & Sander Show presenteerden de homolijst, red.) zijn ook nog eens heteroseksuele testosteronexplosies. Ik vind dat de Homo 100 door minstens één homo gedaan moet worden. Maar gelukkig hebben wij bij Q-music het Foute Uur, daar kan geen Homo 100 tegenop.”

De komst van De Wild en Kijk in de Vegte in maart legde Q-music geen windeieren: de luistercijfers stegen. Niet verwonderlijk, meent de radiojock. “We hadden vooraf besloten dat als we het nog een keer zouden doen, we voor de hoofdprijs zouden gaan. Een beetje plaatjes draaien en wat lullen, dat kennen we nu wel. Wij wilden méér. En daar werken we hard aan. Vier of vijf keer per dag vergaderen we of bellen we met elkaar. Bovendien lezen we veel en zijn we alert. Al dat voorwerk betaalt zich nu uit. We hoeven niet de grootste te zijn, maar we willen wel de beste zijn!”

Een maand lang heeft Ruud de Wild alle dagelijkse beslommeringen achter zich kunnen laten. Op zijn vakantiebestemming Ibiza heeft hij zich als ‘een lui varken’ gedragen, geeft hij toe. “Een boek, een iPod en mijn dochtertje, dan is de dag zo voorbij.” En ook al staat Ibiza bekend om zijn clubs, zin om op jacht te gaan naar nieuwe muziek heeft de dj niet. “Nee, ik ben niet zo’n enorme clubganger. Waar ik me wel mee vermaak zijn de ontelbare nichten die hier rond middernacht massaal de straat op gaan, om al gillend en kirrend te paraderen. Gewéldig om te zien! Tja, ik kan zo goed met homo’s overweg dat ik me soms wel eens zorgen begin te maken…” •

Albert Verlinde over Ruud de Wild:

‘Radio met Ruud is een feest om te doen’

“Eigenlijk wilde ik geen radio doen. Na jarenlang Edwin Evers op de vroege ochtend en programma’s op Noordzee FM vond ik het wel even mooi geweest. Maar toen belde Ruud de Wild. Met de vriendelijke en best dwingende toon die hem eigen is vroeg hij me of ik toch niet eens in de week vijf minuten op de dinsdagochtend… Ik heb ‘ja’ gezegd omdat ik de zender Q-music leuk vind en het avontuur van een nieuwe ochtendshow me aanstaat. En het is een feest om te doen! Met de altijd een beetje nukkige hetero Ruud en het dartele roze mannetje Jeroen Kijk in de Vegte hebben we veel pret. En dat ik ook nog iedere week een wake up call krijg van de jonge producer Martijn is helemaal een mooie bonus natuurlijk!”

2008 © Tekst: Adri van Esch
Uit: Gay Krant 600, met als gasthoofdredacteur Albert Verlinde